2 november 2016

5 tips om je tentamens te nailen


Na zeven weken colleges is het weer zo ver. Tentamens! Of je nu zoals ik al midden in je tentamens zit, of als ze om de hoek staan te wachten om je leven te verwoesten; deze tips zijn voor iedereen met tentamenstress. Hopelijk heb je iets aan deze tips en loop je straks lachend de tentamenzaal uit omdat je je tentamen hebt genaild. Lees maar snel verder zodat je zo weer verder kunt studeren.
 Tip 1
Deze tip is helaas niet meer last minute toe te passen, maar is wel een echte life saver. Ga vanaf week 1 naar alle hoor- en werkcolleges. Ik weet hoe verleidelijk het is om in je bed te blijven liggen als de wekker om 8:00 uur gaat, maar sleep jezelf uit bed en ga heen! Je zult jezelf bedanken als je daadwerkelijk begint met leren. Doordat je al die weken al actief bezig bent geweest met de stof, zal het leren je een stuk makkelijker afgaan. En natuurlijk kun je na een nachtje stappen best wel één keertje in je bed blijven liggen ;-) (lang leve de mogelijkheid om hoorcolleges terug te kijken!).

Tip 2
Zorg dat je tijdens het leren zo weinig mogelijk afleiding hebt. Ik vind het erg fijn om thuis thuis te leren, omdat het dan heerlijk stil is in huis als mijn beide ouders aan het werk zijn. Je kunt natuurlijk ook naar de UB gaan om te studeren, maar die zit meestal propvol dus ik ben bang dat je dan wel je wekker zult moeten zetten om een plekje te kunnen bemachtigen. Je kunt natuurlijk ook in je studentenhuis studeren, maar laat dan wel even aan je huisgenootjes weten dat je die hard aan het bikkelen bent zodat ze hier een beetje rekening mee kunnen houden.

Tip 3
Schrap social media zoveel mogelijk al je aan het studeren bent. Zorg dat je telefoon niet voor het grijpen ligt, maar op een dusdanige afstand dat hij buiten je gezichtsveld en op loopafstand ligt. Zet hem ook op stil zodat je niet steeds wordt afgeleid door binnenkomende appjes, snaps etc. Je kunt hem bijvoorbeeld aan je huisgenootje geven zodat hij/zij je ervan kan weerhouden om instagram om de vijf minuten te checken. Ga je buiten de deur studeren? Laat je telefoon dan gewoon thuis. Heb je je laptop nodig tijdens het studeren, maar betrap je jezelf erop dat je meer op facebook zit dan dat je daadwerkelijk aan het studeren bent? Dan zijn er verschillende websites waarmee je sites zoals facebook en andere social media tijdelijk kunt blokkeren. Er zijn verschillende websites waar je dit mee kunt doen zoals Cold Turkey en speciaal voor Chrome Stayfocusd.

Tip 4
Koop een samenvatting. Dit scheelt je zo ontzettend veel tijd! Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting kopen bij je studievereniging (bij sommige krijg je ze zelfs gratis opgestuurd), maar persoonlijk vind ik die niet altijd van super goede kwaliteit. Zelf koop ik ze sinds kort bij Slim Studeren. Je betaalt er maar een paar euro voor en ze worden ook nog eens bij je thuis afgeleverd. Studie Kalf is ook een goede, maar die heeft helaas nog niet zo'n breed aanbod.

Tip 5
Oefenen, oefenen en oefenen. Maak zo veel mogelijk oefenopdrachten en oefententamens, want hierdoor ben je actief bezig met de stof waardoor je het sneller onthoudt. Daarnaast wen je hierdoor alvast aan de manier van vragen stellen zoals je het op je tentamen ook zult krijgen. Met heel veel geluk komt er misschien zelfs wel een vraag die je al geoefend hebt terug op je tentamen.

Wat is jouw beste studeer tip?

♥Naomi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...