8 februari 2017

Hoe vind ik het om rechten te studeren?


Zoals de meesten van jullie misschien wel weten, studeer ik sinds september rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een tijdje geleden vroeg Yasmine van Modasplash op Instagram wat ik van mijn studie vond. Dit zette me aan het denken, want hoe vind ik het eigenlijk om rechten te studeren? Lees snel verder om het antwoord op deze vraag te lezen!

Ik studeer nu inmiddels een half jaar rechten aan de universiteit in Groningen, dus echt een expert ben ik nog niet, maar ik kan jullie natuurlijk wel vertellen wat ik er tot nu toe van vind. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe veel gemengde gevoelens heb gehad over de studie. Halverwege het eerste blok heb ik mezelf een aantal keren afgevraagd of ik wel op de juiste plek zat.

Per blok heb ik twee verschillende vakken. Het eerste jaar bestaat vooral uit veel algemene vakken. In het tweede jaar ga je vervolgens een richting kiezen. In het eerste blok had ik Algemene Rechtswetenschap 1, waar je je eerste kennis van het privaatrecht opdoet, en Rechtsgeschiedenis. Vanaf het moment dat ik me inschreef voor de studie zag ik al op tegen rechtsgeschiedenis, aangezien ik echt een bloedhekel heb aan geschiedenis. De nachtmerrie werd werkelijkheid en Rechtsgeschiedenis bleek inderdaad totaal niet mijn ding te zijn. Gelukkig was Algemene Rechtswetenschap een stuk beter te verdragen maar doordat dit allemaal nog vrij oppervlakkig was (logisch want je moet ergens beginnen) was ik hier ook nog niet razend enthousiast over. Ik vond echter dat ik na één blok nog geen conclusies kon trekken over de studie, dus vol moed begon ik aan blok twee.

In blok twee kreeg ik Algemene Rechtswetenschap 2 en Staatsrecht. Meteen een stuk leuker! Bij ARW 2 leerden we elke week iets over een ander onderwerp binnen het recht. Internationaal recht, strafrecht, bestuursrecht; het kwam allemaal voorbij. Hierdoor heb ik een veel beter beeld gekregen van wat rechten nou eigenlijk inhoudt. Staatsrecht was dan weer iets minder leuk, maar niet alles kan leuk zijn natuurlijk.

Inmiddels ben ik net begonnen aan blok drie en mijn mening is compleet veranderd. Waar ik in het eerste blok vaak dacht dat ik weer een verkeerde studiekeuze had gemaakt, is deze gedachte inmiddels helemaal bijgedraaid. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik nog steeds niet mega enthousiast ben, maar dat komt ook doordat ik tot nu toe vooral veel inleidende vakken heb gehad. Hierdoor heb ik oppervlakkig kennis gemaakt met verschillende soorten recht, wat uiteraard ook nodig is om alles goed te kunnen begrijpen. Maar hoe verder het jaar vordert, hoe enthousiaster ik word over het studeren van rechten. Zo heb ik nu de vakken Burgerlijk Recht 1 en Bestuursrecht 1 waar al een stuk dieper en uitgebreider wordt ingegaan op de stof. Ik kan niet wachten tot ik volgend jaar een richting heb gekozen.

In het begin was ik dus nog niet helemaal overtuigd van het feit dat rechten de studie voor mij is, maar inmiddels is die mening compleet veranderd. Ik ben nu een stuk enthousiaster over mijn studie en ben er nu 99% van overtuigd dat dit dé studie voor mij is!

Heb je nou nog vragen over rechten? Stel ze dan gerust in de reacties en ik zal proberen ze te beantwoorden!

♥Naomi

1 opmerking:

  1. Mega leuk om te lezen dat je zo denkt. ik had precies hetzelfde, want ik had aan het begin het vermoeden dat mijn opleiding toerisme echt niet bij mij zou passen, maar naar mate het jaar verder gaat wordt ik wel steeds enthousiaster. Het is mooi om te lezen wat je van je opleiding vind en ik hoop echt voor je dat je het leuk blijft vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...