12 februari 2017

Niet Wat Jij Denkt ~ Jiami Jongejan

Titel: Niet Wat Jij Denkt
Auteur: Jiami Jongejan en Bouwien Jansen
Verschenen: Januari 2017
Pagina's: 224
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: €15,00

Waardering: ★★★★★

De 17-jarige Jiami is blogger, Youtuber, programmeur en influencer. Ze is 9 jaar oud als ze haar eerste website bouwt, en 12 als ze begint met bloggen. Het is ook in die tijd dat ze anorexia krijgt. De kilo's vliegen eraf en haar gewicht bereikt de gevaarlijke ondergrens van 33 kilo. Door het contact met haar volgers krijgt ze langzaam maar zeker grip op haar eetstoornis en maakt ze het tot haar missie om coding door jonge meiden op de kaart te zetten.

In Niet wat jij denkt vertelt Jiami openhartig en eerlijk haar verhaal: van de zwartste perioden in haar leven tot de vele positieve mijlpalen als gevolg van haar beslissing om uiteindelijk ja tegen het leven te zeggen.

Ik volg Jiami al een tijdje en kijk haar video's altijd met veel plezier, dus toen ik hoorde dat ze een boek zou uitbrengen was ik meteen enthousiast. Dit boek vertelt het levensverhaal van Jiami in romanvorm. Zo vertelt ze over haar anorexiaperiode en over hoe haar blog haar heeft geholpen om deze verschrikkelijke ziekte te overwinnen. Voordat ik in het boek begon had ik van een aantal mensen gehoord dat het een vrij heftig boek was, dus ik was heel erg benieuwd.

Om heel eerlijk te zijn had ik verwacht dat het boek wat kinderlijk geschreven zou zijn, waardoor ik het boek binnen no time uit zou hebben. Gelukkig viel dit reuze mee! Ik vond het boek erg prettig om te lezen, mede door de fijne schrijfstijl en de toffe vormgeving. Zo zitten er tussendoor een aantal blogposts in en zijn de donkere perioden uit Jiami's leven op zwarte bladzijden geschreven. Deze zwarte bladzijden zijn ook wat zwaarder geschreven, soms bijna po√ętisch, dan de gewone witte bladzijden.

Het was voor mij best heftig om in het hoofd van iemand met anorexia te kunnen kijken. Het is meestal toch een ver van je bed show en ik kon me altijd vrij moeilijk verplaatsen in mensen met een eetstoornis. Door dit boek heb ik een prachtig beeld gekregen van wat anorexia precies met iemand doet. Daarnaast vond ik het erg mooi om te lezen hoe Jiami's blog haar door deze moeilijke periode heeft heen geholpen en hoe haar blog steeds groter is geworden.

Ik kan geen enkel minpunt over dit boek bedenken. Ik vind de schrijfstijl fantastisch en het verhaal is prachtig. "Niet wat jij denkt" is echt zo'n boek waardoor je even stil bent als je de laatste bladzijde hebt omgeslagen. Het boek zet aan tot nadenken en laat zien dat het leven van bekende Youtubers/bloggers niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Jiami heeft met haar boek veel indruk op me gemaakt en dit boek zal altijd een klein plekje in mijn hart hebben!

♥Naomi

1 opmerking:

  1. Dat lijkt me een mooi boek om eens te lezen. Anorexia lijkt me alles behalve makkelijk. Als ik het tegenkom ga ik het boek zeker lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...