15 maart 2017

How to deal with studiekeuze stress?


Het is al over iets minder dan twee maanden 1 mei en dat betekent dat de deadline voor de studiekeuzes voor de deur staat. Dit kan natuurlijk voor ongelofelijk veel stress zorgen, want hoe kun je nou kiezen uit al die verschillende studies? En voor welke school ga je je inschrijven? En wat nou als ik de verkeerde keuze maak? Stress, stress en nog eens stress. Aangezien ik zelf inmiddels twee jaar studeer én van studie ben gewisseld (lees hier wat ik van mijn huidige studie vind), leek het me leuk om een post te schrijven over mijn studiekeuzeproces mét tips uiteraard! Lees je mee?

Aan het begin van 6 vwo wist ik al wat ik wou studeren: geneeskunde. Dit wou ik al zo lang dat ik het me kon herinneren. Ik had hiervoor zelfs natuurkunde gekozen (waar ik echt super slecht in was), want zonder kan je geen geneeskunde doen. In november ging ik naar de open dag van de Rijksuniversiteit Groningen. Vol goede moed en met een glimlach op mijn gezicht, nam ik samen met mijn ouders plaats in de collegebanken. De collegezaal was afgeladen met toekomstige studenten. Ik luisterde aandachtig naar wat de professor allemaal te vertellen had over de studie. Na de voorlichting was het daar ineens: de twijfel. Was geneeskunde wel mijn ding? Kan ik het wel aan? Misschien moest ik toch nog geen kijken bij andere studies? Ineens wist ik niet meer zeker of ik wel arts wilde worden.

Daar zat ik dan, halverwege 6 vwo en geen idee wat ik moest gaan doen. Ik had nooit verder gekeken dan geneeskunde, dus ik had ook geen idee wat de RUG allemaal te bieden had aan studies. Dat ik naar Groningen wilde was een ding dat zeker was, dus dat maakte het aantal opleidingen waar ik uit kon kiezen al iets beperkter maar er waren nog steeds tientallen studies die ik kon gaan doen. Ik vroeg mezelf af wat ik leuk vond. Helaas kwam ik hier niet veel verder mee, want ik vind ontzettend veel dingen leuk. Ik besloot om nog een open dag te bezoeken. Ik bezocht de voorlichtingen van Engels, International Business en Bedrijfskunde, want ik was tot de ontdekking gekomen dat ik mezelf later wel als zakenvrouw zag. Daarnaast heb ik talen altijd leuk gevonden en dan vooral Engels. Helaas waren ook deze studies niet precies wat ik zocht.

De stress begon toe te nemen, want de deadline voor de inschrijving kwam steeds dichterbij. Ik leek gewoon geen universitaire studie te kunnen vinden die bij mij paste. Toen opperde mijn moeder dat ik misschien eens moest gaan kijken naar een hbo-opleiding, want misschien zat daar wel wat tussen wat ik leuk vond. Alhoewel ik eigenlijk het liefste naar de universiteit wou, ik had immers vwo gedaan, besloot ik toch eens een kijkje te nemen bij de Hanze Hogeschool. Ook hier ben ik naar een open dag geweest waar ik International Business and Languages bezocht. Na de voorlichting vond ik dit echter te veel marketing-gericht, dus ook dit was het niet.

Ik begon langzaam wanhopig te worden. Die magische datum van 1 mei kwam steeds dichterbij. En toen kwam ik ineens Human Resource Management tegen. Op de een of andere manier had ik deze studie tot dan toe over het hoofd gezien. HRM leek de perfecte match, het had namelijk zowel bedrijfskundige vakken als het menselijke gedeelte van geneeskunde. Ik besloot meteen een meeloopdag te doen en na deze dag wist ik het. Dit was de studie die ik zou gaan doen. Ik schreef me bij thuiskomst meteen in en kon niet wachten tot ik kon beginnen.

September brak aan en ik begon vol goede moed aan mijn studie HRM. Het was wel even wennen in het begin, want het was anders dan op de middelbare school. Ik had echter al snel mijn ritme te pakken. Ik vond de studie leuk, haalde goede cijfers en ik had leuke klasgenoten. Ik hoefde er niet super veel voor te doen, dus ik had vrij veel tijd over voor andere dingen. Dit zette me aan het denken. Was het niet leuker om meer uitdaging te hebben? En zag ik mezelf wel als HR-medewerker? Ik ben een vrij ambitieus persoon en kwam al snel tot de conclusie dat ik graag meer wilde. Meer uitdaging en uitzicht op een functie waarbij ik me flink op zou kunnen werken. Ondanks dat ik de studie heel leuk vond, besloot ik dat ik wat anders wilde. Deze beslissing maakte ik halverwege de studie en ik heb dan ook mijn jaar afgemaakt. Uiteindelijk heb ik mijn propedeuse van HRM gehaald.

Omdat ik destijds het vak arbeidsrecht erg leuk vond, besloot ik een kijkje te nemen bij de studie rechten op de Rijksuniversiteit Groningen. Ook begon ik weer te twijfelen of ik toch geen Geneeskunde moest gaan doen. Ik had dit immers altijd al gewild, dus waarom zou ik dat nu ineens niet meer willen? Ik liep een dagje mee met een geneeskundestudent en wist toen 100% zeker dat het niet mijn ding was. Toen ik bij de open dag van rechten was, werd ik eigenlijk meteen enthousiast. De keuze was dan ook snel gemaakt. Na mijn jaar HRM, zou ik rechten gaan doen.

Inmiddels ben ik op driekwart van mijn eerste jaar rechten en ik vind het echt super leuk! Ik schreef een artikel over hoe ik het vind om rechten te studeren. Die kun je hier lezen. Veel mensen vragen aan me of ik het niet zonde vind dat ik niet meteen rechten ben gaan doen. Natuurlijk had ik het liefste meteen de juiste studie gekozen, maar ik zie het zeker niet als een weggegooid jaar. Ik heb ontzettend veel geleerd, zowel op HRM gebied als over mezelf.

Een aantal tips voor het maken van je studiekeuze:
- Bezoek open dagen. Ook als je al denkt te weten wat je wilt gaan doen is het aan te raden om open dagen te bezoeken. Zo ben ik er achter gekomen dat geneeskunde toch niet mijn ding was.
- Doe een meeloopdag. Bij sommige studies worden er meeloopdagen aangeboden, bij andere helaas niet. Als je de mogelijkheid hebt, is het verstandig om een dag met een student mee te lopen. Zo ervaar je hoe de studie daadwerkelijk is en krijg je geen mooier plaatje voorgeschoteld dan dat het daadwerkelijk is.
- Wees niet bang om een verkeerde keuze te maken. Natuurlijk wil je graag meteen een goede keuze maken, maar je kunt simpelweg nooit 100% zeker weten of jouw studiekeuze de juiste is. Je merkt immers pas of je de juiste studie hebt gekozen, als je daadwerkelijk bezig bent met die studie. Wees dus niet te bang dat je een verkeerde studie kiest, en vertrouw op je gevoel en verstand.
- Stel vragen aan studenten en professoren Studenten en professoren weten ontzettend veel van de studie en zullen dus al je vragen kunnen beantwoorden. Wees niet bang om te vragen. De meeste mensen vinden het juist leuk om iets over hun studie te vertellen!
- Doe een studiekeuzetest. Als je echt geen idee hebt welke studie je wilt gaan doen, kun je het beste een studiekeuzetest doen. Hierdoor krijg je aan de hand van vragen over je interesses een lijstje met studies die misschien wel iets voor jou zijn.
- Kies een studie waar jij je goed bij voelt Als laatste het allerbelangrijkste. Kies een studie waar jij een goed gevoel bij hebt. Als je een studie kiest waar je van tevoren al geen goed gevoel bij hebt, is de kans vrij klein dat je de studie ook daadwerkelijk af zal maken. Doe dus lekker wat je zelf wilt en trek je niets aan van wat andere mensen van je keuze vinden!

Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de reacties!

♥Naomi

1 opmerking:

  1. Het lijkt me best lastig inderdaad om een studie te kiezen. Er zijn zoveel mogelijkheden en er hangt best veel van af!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...