3 september 2017

5 tips voor een vliegende start van je nieuwe studie


Vanaf morgen zijn officieel alle zomervakanties van het land helaas tot een einde gekomen. Dit betekent dat de start van je nieuwe studie voor de deur staat of dat je weer verder gaat waar je voor de vakantie bent gestopt. Omdat ik het zelf ontzettend stressvol vond om aan een nieuwe studie te beginnen, leek het mij leuk om tips met jullie te delen om dit een beetje relaxter te laten verlopen. Aangezien ik twee keer aan een nieuwe studie ben begonnen, denk ik dat wel wat goede tips voor jullie heb. Lees snel verder!

1. Vergeet niet dat het voor iedereen nieuw is
De meeste mensen zullen net als jij ook van de middelbare school komen. Dit betekent dat zij het net zo spannend vinden als jij en dat zij ook geen idee hebben hoe alles werkt. Je bent dus zeker niet de enige! Daarnaast zal het grootste gedeelte van je mede-studenten ook niemand van je opleiding kennen. Als je dit in je achterhoofd houdt, is het een stuk minder eng om contact met iemand te leggen. Je mede-studenten zullen het alleen maar leuk vinden als je een gesprek met ze aanknoopt. Een goede gespreksopener is bijvoorbeeld "Vind jij het ook zo leuk/spannend om deze studie te gaan volgen?". De rest zal allemaal vanzelf gaan en binnen no time heb je nieuwe vrienden gemaakt.

2. Ga mee op introductiekamp
Dit is dé manier om snel nieuwe mensen te leren kennen. Bij een grootschalige studie verdwijn je al snel in de massa. Door mee te gaan op kamp maak je het snelste nieuwe vrienden doordat je in groepen bepaalde activiteiten onderneemt. Zelf ben ik niet meegegaan op kamp, waardoor ik toch gemerkt heb dat ik minder snel vrienden maakte. De mensen die wel zijn gegaan, kennen elkaar namelijk al en het is best lastig om je aan te sluiten bij zo'n groepje. Zonder kamp komt het uiteindelijk ook goed, maar door wel deel te nemen aan het introductiekamp maak je het jezelf een stuk makkelijker ;)

3. Vragen, vragen, vragen!
Als je een vraag over iets hebt, stel hem gewoon! Docenten en ouderejaars studenten vinden het helemaal niet erg als je ze een vraag stelt. Zij snappen ook heel goed dat alles compleet anders is dan op de middelbare school en dat je niet meteen snapt hoe alles op de universiteit of hogeschool werkt. Zij zaten zelf ook in deze positie en zullen dan ook graag je vragen beantwoorden. Daarnaast kun je natuurlijk ook dingen vragen aan je medestudenten. Samen kom je er beter uit dan alleen.4. Sluit je aan bij de studievereniging van je studie
Door je aan te sluiten bij je studievereniging krijg je ontzettend veel voordelen! Zo krijg je meestal korting als je je studieboeken bestelt bij je vereniging, organiseren zij allerlei leuke studiegerelateerde uitjes en leer je op deze manier nog meer nieuwe mensen kennen. Zo ben ik bijvoorbeeld bij een tbs-kliniek geweest dankzij mijn studievereniging. Naast studiegerelateerde dingen organiseren zij uiteraard ook andere dingen zoals borrels. Als je je vereniging nou echt heel leuk vindt, kun je ook actief lid worden. Dit houdt in dat je in een commissie gaat waar je dingen gaat regelen voor je studievereniging. Denk hierbij aan studiereizen of activiteiten organiseren. Ontzettend leuk, staat goed op je CV en je maakt heel snel nieuwe vrienden.

5. Zorg dat je goed voorbereid bent
Bij mij werkt het altijd om alles goed voor te bereiden voor mijn eerste dag. Zo zoek ik uit waar ik moet zijn, hoe ik daar moet komen en wat ik allemaal mee moet nemen. Zo hoef je je niet meer druk te maken over deze dingen op de eerste dag van je nieuwe studie en ben je een stuk minder zenuwachtig. Meestal krijg je wel een mailtje van je universiteit of hogeschool waar alles instaat wat je moet weten voor je eerste week. Lees dit dan ook goed door en print desnoods dingen uit zodat je het makkelijk terug kunt zoeken.

Ik wens iedereen heel veel succes met zijn of haar (nieuwe) studie!

Naomi

13 opmerkingen:

 1. Wat een goede tips, ben het er helemaal mee eens! Zelf ben ik meegeweest met het eerstejaarsweekend van de studievereniging en daarna actief geworden bij de studievereniging waardoor ik gelijk heel veel mensen heb leren kennen en altijd wel iemand had om naast te zitten tijdens college. Ik zit zelf nu in m'n derde jaar en ga nu over 2 weken voor de 2e keer mee als begeleiding op het eerstejaarsweekend, can't wait!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele goede tips. Zelf zit ik nu in mijn laatste jaar van mijn studie. Maar in het eerste jaar heb ik idd ook alles gevraagd. En je leert leuke nieuwe mensen kennen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tips! Voor mij is de studietijd alweer een tijdje geleden, maar blijft leuk om herinneringen op te halen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijne tips. Ik kan me die tijd nog goed herinneren. De eerste weken zijn altijd spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ben ik toch blij dat ik hier niet meer mee te maken heb.. maar je hebt goede tips gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een handige tips. Zeker zo'n kamp is denk ik snel en efficiënt om nieuwe mensen te leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel handige tips inderdaad. En op punt 4 na heb ik ze ook altijd gedaan. Goed voorbereiden, veel vragen en ja, ook dat ellendige introductiekamp, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede tips, ik geef ze door aan mijn schoonbroer!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toen ik naar de opleiding ging heb ik mijzelf ook aangemeld bij de studie vereniging. Ik heb toen hele leuke dingen mee gemaakt. Dat is dus een hele goede tip.
  Momenteel ben ik al zo oud dat ik tegenwoordig een thuisstudie doe. Dus geen contact met andere leerlingen, maar het is net zo leuk om te studeren. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. niet meer voor mij van toepassing maar wel leuke tips

  BeantwoordenVerwijderen
 11. hele handige tips, ik zal ze aan mijn dochter doorgeven, die heeft er zeker nog wat aan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een goede voorbereiding doet inderdaad ook wonderen. Het voorkomt dat je meteen al in het begin achter de feiten aanloopt. Ook dit vind ik een supertip!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze zijn allemaal zo waar! Heel handig zo'n lijstje voor nieuwe studenten :)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...